top of page

За Травми, Претрениране и Възстановяване

Anchor 1

Имам контузия, какво да правя?

Спрете тренировките и отидете на лекар. Това е толкова просто и все пак хората продължават да игнорират този съвет и се насилват да тренират все повече и повече.

 

Ако не е толкова сериозно, за да намалите възпалението върху наранената зона или ставите е препоръчителен студен душ веднага след тренировка. Това + Ибупрофен, и някакъв вид гел или крем трябва да помогнат.

 

Не приемайте ибупрофен или болкоуспокояващи преди тренировка !!!

 

Обезболяването в краткосрочен план и насилвайки себе си да тренирате ще доведе до по-нататъшни наранявания. Същото важи и за компресирането на наранената зона по време на тренировка.

 

Трябва да се интересувате в дългосрочния план. Пропускането на седмица, няма да има значение, ако сте решили да тренирате следващите 20 години или цял живот!

 

Това, което ще има значение, е да пренебрегвате травмите си през следващите 5 години, докато тялото ви не се разпадне напълно и не сте в състояние да продължите.

 

Ако искате да посещавате клас с контузия заради социалната страна, без да тренирате, сте добре дошли.

 

Забележка! Чакръкчиите и масажистите не са лекари и нямат медицинско образование! Всяка корекция извършена от тях може да доведе до сериозно увреждане на нервите.

Anchor 2

За Претренирането

 

За щастие претренирането е лесно да се забележи. Обикновено започва с невъзможност да се заспи след тренировка и повишена сърдечна честота, както и студена пот.

 

Добре е да вземете Парацетамол, за да ви помогне при тези първоначални симптоми.

 

Но ако продължите да тренирате със същата интензивност, ще започнете да забелязвате по-сериозни симптоми като намалено либидо, липса на интерес, лошо настроение, постоянна умора, повишен глад.

 

Освен това имунната ви система ще започне да се влошава и ще започнете да се разболявате по често и да се наранявате по-лесно.

 

Обикновено хората около вас ще бъдат първите, които забелязват тези симптоми и това

ще се отрази върху тях.

 

В този случай е най-добре да спрете да тренирате за известно време, за да възвърнете интереса си, да се балансирате и да позволите на тялото ви да се възстанови.

Anchor 3

Как да намаля времето си за възстановяване?

Освен всички добавки които могат да бъдат взети(което не е препоръчително), в домашна обстановка - редуването на горещи и студени душове, особено за крайниците и проблемните области е добро начало. Целта на променящия се душ е да се отмие млечна киселина от мускулите. По-сериозен начин за възстановяване са редовните посещения на СПА, особено след тренировка - сауна, парна баня и ледени стаи. Професионалните спортни масажи също са много полезни.

bottom of page