top of page
Anchor 1

Коя е най-добрата Диета, която да следвам?

Научните изследванията показват, че най-дълго живеещите хора, с най-ниска заболеваемост, са в районите около Средиземно море и в Япония (особено остров Окинава). Така че не е изненадващо, че Средиземноморската диета и диетата Окинава са най-добрите диети, които може да следвате ако се стремите към здравословен и балансиран начин на живот. Българската диета не попада в категорията на Средиземноморска диета!

 

Искаме да подчертаем, че да се научите как да се храните здравословно е огромна част от вашето пътешествие в бойните изкуства, която не бива да се пренебрегва. Тренирането на бойни изкуства е изключително трудно и без подходящ хранителен режим, който да спазвате, може да се стигне до консумацията на повече вредна храна от преди. Поддържането на правилен режим на хранене е от съществено значение, когато става дума за трениране или състезаване. “Закърпването” на проблемите във вашите хранителни навици с добавки е най-лошото нещо, което бихте могли да направите. Здраво тяло, здрав дух, щастлив живот. 

 

Съвет: Уверете се, че последното ви хранене е минимум 2 часа преди тренировка. По този начин ще имате достатъчно енергия, но няма да ви е тежко и да сте неспособни да тренирате.

Anchor 2

Да взимам ли Добавки?

Дали имате нужда от добавки, зависи от интензивността, с която тренирате, и броя на тренировките на седмица.

 

Препоръчваме на всички наши ученици да се имунизират срещу грип преди сезона на грипа. Това не е общоприето в България, но ползите са безспорни. Тъй като ние практикуваме отборни спортове, в близък контакт помежду си е доста обичайно грипът да се разпространява като горски пожар. Консултирайте се с личния си лекар, ако искате да се ваксинирате.

Ако тренирате 3 пъти седмично,

 

не са необходими добавки и можете да получите всички необходимо от което се нуждаете чрез правилна диета.

Ако тренирате от 3 до 5 пъти седмично

умерения прием на добавки може да е от полза. Добър избор на добавки е:

 

  • мед, прополис, лимон, ябълков оцет, джинджифил, зелен чай - всичко това може да се комбинира в чай, който можете да пиете няколко пъти на ден.

 

  • Приемът на рибено масло и имуностимуланти (като Biozine, Respivax и др.), Както и витамини и минерали също е добра идея, тъй като интензивното трениране може да доведе до претрениране и отслабване на имунната система.

Ако тренирате повече от 5 пъти седмично,

вероятно трябва да приемате допълнителни добавки за да запазите жизнеността си. Най-добре е да се консултирате с диетолог (истински лекар, който знае какво прави, а не инструктор по фитнес.) Приемът на тежки добавки не е норма, не трябва да се счита за норма и не го насърчаваме, освен ако не искате да се посветите на това да станете професионален състезател. Вероятно ще трябва да добавите към диетата си протеини и / или аминокиселини, както и добавки за поддръжка на ставите и някакъв вид ноотропни вещества.

 

Ако решите да продължите по този път, не го правете на своя глава! Говорете с професионалист.

 

Винаги се опитвайте да разпределите добавките, които приемате през целия ден, и да ги приемате според инструкциите. При такава голяма комбинация от добавки е много вероятно да натоварвате бъбреците и черния си дроб, затова е препоръчително често да правите кръвни изследвания. Освен това, ако решите да тренирате ежедневно, синдромът на атлетичното сърце се превръща в проблем, който не бива да се игнорира. Годишните кардиограми са задължителни.


 

Добър магазин от където може да закупите вашите добавки е SilaBG

bottom of page