top of page

Ясни Очаквания и Изпити

Ясни Очаквания

Много училища за бойни изкуства страдат от проблема “Неясни Очаквания” . Инструкторът влиза в час, учениците не знаят какво ще се преподава в този ден и защо, и всичко е оставено на прищявката на учителя, включително и получаването на колани. Опитваме се да избегнем това, като имаме ясни очаквания от нашите ученици и фиксиран график.

Изпити

Можете да прочетете повече за системата на оценяване в Бразилското Джиу Джицу тук

 

В нашето училище за всяка различна черта и колан има различни изисквания, които трябва да бъдат покрити. 

 

В края на всеки Есенен и Пролетен семестър има изпит. За да се класирате за изпит, ще бъде необходимо да тренирате минимум 3 пъти седмично. Всички, които отговарят на изискванията, ще бъдат взети под предвид за тестване, но крайната преценка остава в ръцете на инструкторите. 

 

Исторически погледнато, бразилското джиу джицу е бойно изкуство, което няма изпити, тъй като промоцията разчита до голяма степен от спаринг способността на ученика. Ние вярваме, че това трябва да е така. Нито един ученик, който няма способността да използва техниките в реална спаринг ситуация, няма да бъде оценен. Простото присъствие на часовете 3 пъти седмично не е достатъчно. Обикновено инструктора знае, кой всъщност заслужава да бъде повишен. Следователно за нашето училище изпитът всъщност няма никакви последствия и е само церемония, която маркира прехода на ученик към по-високо ниво.

 

По време на изпит от учениците ще се изисква да представят всички техники, които са усвоили по време на съответното ниво. Това, което в крайна сметка търсим в техниките, е контрол, гладкост на изпълнението, разбиране на механиката на техниката и най-важното - способност за обяснение и преподаване на техниката.

Забележка: Поради приликите в изкуствата на Джудо и Бразилското Джиу Джицу, черните колани по джудо се състезават в дивизията на Син Колан на състезанията по БЖЖ и ние вярваме, че това трябва да е така. Ако имате колан в Джудото, ще ви бъде позволено да го носите, докато не постигнете колан в БЖЖ. Това е за да покажете пред други ученици,  че имате опит в граплинг изкуствата, така че да няма объркване.

Anchor 1
Anchor 2
bottom of page